Marketingprofesszorok köszöntései

Kedves Gábor!
Veled engem nemcsak a marketingoktatás köt össze, mert mi először könnyűipari témákban találkoztunk. A Pécsi Kesztyűgyár HUNOR márkájú termékeivel – és annak piaci sikereivel – a Magyar Divat Intézet főosztályvezetőjeként ismerkedtem meg (1978), és a munkám melletti marketingoktatásban szívesen alkalmazott példámmá vált, mert akkoriban még nagyítóval kellett keresni a jó hazai példákat. Persze kellett ehhez egy képzett marketingszakember mellett – aki te voltál – olyan megszállott reklámos is, mint amilyen Déri János volt. A gyár külpiaci sikereiről már a Könnyűipari Minisztérium Nem-szocialista nemzetközi osztályának (micsoda nevek voltak!) vezetőjeként hallottam (1980), és hát akkor is te voltál ott mögötte.
Azután Tannimpexesként is meglátogattalak, mert szerettem volna többet tudni a szakkülkereskedelem sajátosságairól. Aztán eltűntél hosszabb időre, de hazatérted után pécsi látogatásaim során sokszor találkoztunk, beszélgettünk japán benyomásaidról és egyre szaporodó itthoni marketingszakmai, -oktatási és -kutatási tapasztalataidról – barátian az otthonodban, szakmailag a tanszéken, vagy különféle rendezvényeken Keszthelytől Miskolctapolcáig, Szegedtől Sopronig.
Nagyon jó szakmai barátot ismertem meg benned, aki hajlandó tapasztalatait megosztani másokkal, ha abban megvan a megfelelő kíváncsiság. Bennem megvolt, és meg is kaptam azt a mentori támogatást, amit kaphattam tőled. Köszönöm. És várom az újabb, jó hangulatú, sokfelé kitekintő baráti csevelyeket, amelyek azért azt hiszem mindkettőnket gazdagítottak.
Jó egészséget, Gábor!
Mély szakmai tisztelettel és meleg baráti üdvözlettel,

Kandikó József
volt rektor, főiskolai tanár
Edutus Főiskola